Varrjunk csomagolást!

 2010.12.01. 15:03

Közeledik a karácsony. Ha már túl vagyunk az ajándékvásárlás okozta sokkon, akkor jöhet a következő dolog ami sokaknak fejtörést okoz. A csomagolás. Mivel igyekszem a környezetemre vigyázni, az idén erre egy újfajta megoldást fogok alkalmazni. Nem, nem újrapapírt. Eddig erre gondoltam én is, de az idén a textilé lesz a főszerep. Mégpedig úgy, hogy maga a csomagolás is használható – és egyben ajándék lesz. (Nem feltétlenül azé, akinek az ajándékát beletettük. Mondhatjuk úgy is, hogy közös, családi ajándék – mint ami egy lakásfelszerelési tárgy lehet.) Könnyen megvarrható, mégis mutatós és hasznos darabokra gondoltam. Textil szalvéta, asztalterítő, tányér alátét kötény, táska, sál, könyvborító stb.

 
Textil szalvéta
A kiválasztott anyagból egyforma négyzeteket vágunk (kb. 52x52 cm-es darabokat), majd beszegjük őket. Ezután már ugyanúgy használhatjuk, mintha papír lenne. Csomagoláskor a rögzítést meg lehet oldani biztosító tűkkel, amiket tovább lehet díszíteni pl. gyöngyökkel.
A textillel becsomagolt ajándékot ugyanúgy díszíthetjük, mintha papírral tettük volna. Tehetünk rá (textil) szalagot, gyöngyöket, terméseket, szaloncukrot.
 
Terítő
Ugyanúgy járunk el, mint a szalvéta esetében, megfelelő méretet készítve. Terítőbe nagyobb ajándékokat rejthetünk.
 
Sál
Sállal hengeres ajándékokat (pl. borosüveg) lehet egyszerűen csomagolni. Egyszerűen spirálisan rá kell tekerni, alul-felül rögzíteni és már készen is van. Jöhet a szokásos díszítés.
 
Könyvborító
Ez praktikus ajándék lehet, ha szeretjük a külső hatásoktól védeni az éppen olvasott könyvünket.
Készítése nagyon egyszerű. Lemérjük a könyvünket (szélesség, magasság, vastagság).
Szükséges anyagméret: (10 cm + szélesség + vastagság + szélesség + 10 cm) x (magasság + 2x2 cm varrásráhagyás)
A két rövidebb oldalát beszegjük. Ráhajtogatjuk a könyvre úgy, hogy a belső behajtás mindkét végén egyforma legyen. A behajtást rögzítjük gombostűvel, majd levarrjuk kb 2 cm-re az anyag szélétől. A középen lévő részt beszegjük. Kifordítjuk és már kész is. A borító anyagát még a varrás előtt díszíthetjük csipkékkel, mintákat varrhatunk rá, bármit tehetünk rá, ami eszünkbe jut.
 
Persze, ezekkel a felnőttek ajándékait lehet díszíteni. Gyerekeknél egy kicsit más a helyzet. Ha pici még, akkor a legfontosabb, hogy minél színesebb, csörgőbb-zörgőbb legyen. Szeretik tépni a papírt, hogy hamarabb előbukkanjon az ajándék. Ezt textillel megoldani nehezebb. Náluk beválhat, ha kesztyűbáb hasába rejtjük a kisebb ajándékokat.

Címkék: karácsony újrahasznosítás csomagolás könyvborító

A bejegyzés trackback címe:

https://varrniszeretnek.blog.hu/api/trackback/id/tr342486114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása